Hukum bagi ibu bapa yang menghalang perkahwinan anaknya

Hukum bagi ibu bapa yang menghalang perkahwinan anaknya

by hukum on May 13, 2012

Soalan : Assalamualaikum ustaz, ingat bertanya, apakah hukum bagi ibubapa yang menghalang perkahwinan anak lelakinya? Benarkah mereka akan tanggung dosa anaknya jika berbuat maksiat? Dan apakah memang telah dinyatakan di dalam Al-Quran atau mana2 hadis berkaitan ‘restu’ ia ini restu sebelum berkahwin itu perlu bagi pasangan? Terima kasih UAI.

UAI : Sunat dapat restu mereka namun kalau takde restu nikah tetap sah. Sebaiknya bersabar sekejap supaya mereka sejuk.

Rujukan

{ 2 comments… read them below or add one }

winnie August 31, 2012 at 1:05 pm

salam uztaz,apalah sah perkahwinan seorang anak perempuan jika keluarganya merestui dalam terpaksa?restu kerana anak menginginkanya kerana terlalu lama berkawan.,saya ada terbaca artikel mengatakan,kahwin tanpa redha ibubapa hidup tak akan bahagia.ustaz boleh bagi pandangan

Reply

ummi January 2, 2013 at 10:26 am

assalamualaikum ustaz..apakah hukum ika seorang anak meminta keizinan kepada ibunya untuk berkahwin kerana niat anak itu adalah untuk bertaubat dari melakukan dosa seperti yang lepas.dengan cara berkahwin hidup si anak lebik baik kerana tidak melakukan sebarang kemaksiatan atau dosa. tetapi ibunya tidak memberi keizinan walaupun sudah diberitahu oleh anaknya niat nya yang sebenar. APAKAH HUKUM KAHWIN TANPA PENGETAHUAN IBU BAPA NYA?

Reply

Leave a Comment


6 + 7 =

Previous post:

Next post: